A KLTE Baráti Kör bálja elé…
(2016. október 8.)
 


Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Mai bálunkat megelőzően igen figyelemre méltó elemzésre lettem figyelmes a Tócóskert Science Review legfrissebb számának olvasása közben. Az írás szerzője alapos vizsgálat tárgyává tette az egyetemi bálok egészségre gyakorolt hatását, kiemelve a KLTE Baráti Kör által rendezett bálokat.

Az említett hatások vizsgálatát kezdjük az elején. A bál megrendezésének híre közvetlen pszichikai erőket mozgósít. A részvevő párok férfi tagjainak figyelme ilyenkor nagyobb intenzitással fordul eddig már jól ismert feleségük felé, hiszen választottjuk szép megjelenése a közvélemény előtt is ékesen bizonyítja akár sok év távlatában is, hogy mennyire jól szemelték ki párjukat, akinél nincs szebb közel, s távol. Ezért szorongva várják, hogy feleségük mikor megy el a fodrászhoz, a kozmetikushoz, egyben igen komoly aggodalommal vizsgálják a ruhás szekrényt, hogy választottjuknak van-e éppen a nyilvánosság előtt eddig még nem viselt báli ruhájuk és hozzá illő cipőjük. Ha e kérdésre igen a válasz, akkor máris megvan az első öröm: nem kell be nem tervezett anyagi áldozatot hozni a szép megjelenésért. Mi magunk, férfiak némileg szerényebb igénnyel készülünk: mindenek előtt megkeressük azt az öltönyünket, amely által alakváltozásokon átment testünk kidomborodó fejleményeit el tudjuk rejteni az illetéktelen szemek elől. Ez azért van így, hogy a bál más hölgy tagjaiban csodálattal vegyes irigységet váltsunk ki, amiért feleségünk párválasztása jól láthatóan, kiválóan sikerült, nem is találhatott volna vonzóbb férjet.

A fenti előkészületek pozitív hatása tagadhatatlan, hiszen a lelki energiák mozgósításával magasabb szintre emelkedik a boldogság hormonok termelése, így az egyébként aggodalmakra okot adó hétköznapi világot is pozitívabbnak látjuk, van életcélunk, amelyért küzdhetünk.

És elérkezik a bál kezdésének időpontja, a várva-várt óra, amikor párunkat kézen fogva igyekszünk a legpozitívabb képet mutatva megérkezni a fogadó bizottság színe elé. Ilyenkor enyhén laza, oldott, spontán mozgással igyekszünk elfedni azt, hogy cipőnk már most is szorít és behúzott hasizmaink már nem sokáig bírják… Arcunkon a harmónia és a jókedv tükröződik, a magabiztosság látszatát keltve, annak biztos tudatában, hogy nálunk van megszokott vérnyomás csökkentő és szívmentő gyógyszerünk, feleségünk pedig hiánytalan sminkjavító eszközöket gyűjtött össze falatnyi retiküljében. Érkezéskor tehát a rangos fogadó bizottság elé járulunk, figyelve arra, hogy harmónikusan mozduljunk, mosolyunk pedig mindaddig tartson, amíg kölcsönösen kifejezzük az érkezésünk miatt érzett feltétlen örömünket. Közben igyekszünk minél homályosabbakat válaszolni a hogylétünk felől érdeklődő kérdésekre, gondosan kerülve a részleteket. Kiemelendő, hogy az izmaink edzésére igen alkalmas a jelenet, mert még derékfájásunkat is titkolni illik ilyenkor, nem beszélve mimikai izmaink tartós rögzítéséről.

Ekkor egy kedves hang tájékoztat arról, hogy melyik asztalnál foglalunk helyet az esten, s megmutatja az asztalok elhelyezését ábrázoló rajzot, amelyre lelkes helyeslő választ adunk, holott szemüveg nélkül reményünk nincs arra, hogy lássuk az ábrát, s főleg az asztal számát jelentő kicsiny hieroglifát.

A megérkezők eleganciáját mutatva, egyfajta bevonulás tudattal lépdelünk le a lépcsőn a Díszudvar szintjére, ahol – térérzékünket és geográfiai tájékozódó képességünket megfeszítve – megtaláljuk a nevezett asztalt. Odaérkezvén a már ottlévőket mint régi, kedves ismerőseinket köszöntjük, miközben lázas gondolkodásba fogunk, hogy legalább az ismerős arcok mellé a keresztneveket kitaláljuk és hogy kivel tegeződünk, és kivel nem…

Az asztal egyébként azért kerül a bál színhelyére, hogy – részben kevesebb hely legyen majd a vacsorát követő gimnasztikus mozgásokra, másrészt teljesíthessük preventív feladatunkat, nevezetesen részt vehessünk a közös táplálék bevitelben, amely majd a vacsora utáni folyamatokhoz szükséges energiát biztosítja. Az anyagcserére ez a művelet igen kedvezően hat, ugyanis a felszolgált ételeknél gondosan odafigyelnek az étel-tányér nagyság helyes arányára, így gyönyörködhetünk az étkészlet kivételes dizájnjában, miközben sikerül megtalálni rajta az elfogyasztható ételt is. Az ételek elnevezése fokozottan hat agykérgi tevékenységünkre, gondolkodóba esünk a nevek olvastán, mert az étel neve olykor nem pontosan fedi az általunk ismert elnevezéseket.

Hallásunk sem marad pozitív hatások nélkül. Étkezés közben rezgéseket kibocsájtó dobozokból különböző frekvenciájú hangok érkeznek asztalunkhoz azért, hogy esetleges beszélgetésünk során fokozott hangképzéssel megeddzük hangszálainkat, biztosítván azok vérbőségét is. A felszolgált italok kiemelten a legegészségesebb hatást biztosítják: értágító hatásukkal növekszik testünk oxigén ellátása, amely révén fellazulnak gátlásaink, így – mint azt a jól hallható nevetések, kacagások, netán hahotázások is jelzik, rekeszizmunk is belép az egészségjavító folyamatba, megmozgatva hasizmunkat és hasüregünk más tartalmát
.
Végül elérkezik a rég várt pillanat, amikor szó bennakad, s mindent elsöprő módon megszólal a nagyerejű, tömeges és ritmikus mozgásokra ingerlő zene, amelyet erre felesküdött és felbérelt emberek különféle villamosított eszközökkel produkálnak! Ekkor a férfitársak előveszik egykor tanult udvarias fejtartásukat és megnyerő mosollyal, enyhe meghajlással táncolni kérik párjukat, aki szerény tiltakozással tekintetében végülis örömmel tesz eleget a kérésnek. A teljes test egészét érintő mozgás a résztvevőkben ugyancsak fokozott vérkeringést, megemelkedett pulzust, így fokozott anyagcserét okoz, amely valójában az egész együttlét igazi célja. A párok közös mozgáskoordinációjának vizsgálata egy másik írás tárgya lehet, itt most csak azt jegyezzük meg, hogy mindenki igyekszik igen vonzónak mutatkozni, kortalanul gyakorolni az egykori párszerzéshez használt mozgáskoreográfiát. Vannak, akikben felébred egyfajta fokozott adrenalin termelés is, különösen az igen kifejező mozgáskombinációkkal mozgó hölgyek láttán, ami vitathatatlanul pozitív élettani hatásokat okoz. A mozgás eredményekét jelentkező izzadás pedig a bőr megtisztulásán keresztül testünk méregtelenítésében játszik szerepet.

Tekintve, hogy a bál nem a szokásos esti nyugovóra térés időpontjában végződik, az elhúzódó hazaérkezés utáni lefekvés miatt a bál nyugodt otthoni, éjszakai alvást tesz lehetővé, kivéve azt az esetet, ha az esti történések hatásaként lefekvéskor a szoba összes bútorával forogni kezd… Módosíthatják egyéb tényezők is a fent leírt történések otthoni folytatódását, amelyek főleg a fiatalabb korosztályt jellemzik, de az ebből eredő pozitív élettani hatásokat jelen elemzésünkben terjedelmi okokból nem részletezzük.

Megállapítható tehát, hogy a bál vitathatatlan pszicho-szomatikus hatásai miatt igen jótékony hatású, ezért szerencsés lenne az esemény havonkénti megrendezése. E javaslat kidolgozására következő bálunkig van határidő, ugyanis az elnyerni szándékozott uniós forrásokra még pályázni kell. Addig is minden kedves Résztvevőnek tartalmas szórakozást és ezt követően sikeres hétköznapokat kívánok!


Duffek Mihály