Lenkey Béla emlékére

 

Elhunyt Dr. Lenkey Béla, a Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Körének legendás hírű elnöke, az egyetem Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszékének oktatója. Dr. Lenkey Bélát a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara, valamint Természettudományi és Technológiai Kara saját halottjának tekinti.

 

 

2016. június 3-án megdöbbenve értesültünk róla, hogy 73 éves korában elhunyt Dr. Lenkey Béla, a Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Körének legendás hírű elnöke, az egyetem Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszékének oktatója. Másfél évig küzdött az őt megtámadó súlyos betegséggel, már-már bíztunk a győzelemben, mikor váratlanul elfogyott ereje.

Lenkey Béla 1943-ban született, Ózdon érettségizett, 1966-ban a KLTE-n biológia-kémia szakos tanári diplomát szerzett. Végzése után a TTK Biokémiai Tanszék, később a Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék oktatója volt. 1989-től egyetemi docens, két alkalommal tanszékvezető.

 Kutatási területe a szteroidok biokonverziójának, bizonyos gombák rezisztenciájának vizsgálata. Több, mint 50 tudományos cikk szerzője. 1986-87 között két meghatározó évet töltött az USA-beli wisconsini Állami Egyetem Biokémiai Intézetében. Tanár volt, a szó legnemesebb értelmében. Leküzdhetetlen vágyat érzett az általa megszerzett tudás továbbadásához. Öt évtizeden keresztül oktatott biológia szakos, kémia tanár, és vegyész hallgatókat.

 Lenkey Bélában erős volt a közösségi érzés. 2005-től kezdve nagy örömmel és lelkesedéssel vezette az 1500 tagot számláló Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Körét. A rendszeres előadások, a rendszeresen megrendezett kiállítások, a közösségformáló báli rendezvények, a több napos kirándulások egy páratlan közösséget kovácsoltak össze. Ez a közösség őrzi a magyarság, az egyetem klasszikus értékeit, hogy tovább adhassa azt a minket követő nemzedékeknek.

 Munkájáért több elismerésben részesült, 1978-ban megkapta az Oktatási Miniszter Eredményes Munkáért Dicséretét, több alkalommal TTK kari kitüntetéseket, 2006-ban az Arany Katedra Díjat, 2007-ben a Tudományegyetemi Karokért Díjat, 2014-ben a BTK Emlékérmét, 2015-ben KLTE Baráti Köre aranyozott Kossuth Emlékérmét. Halála napján már készen volt a részére adandó Gyémánt Katedra Díj, és az Arany Díszoklevél, de már nem volt alkalom átadni ezeket.

 Halálának utolsó időszakáig derűsen és aktívan dolgozott. Nagy űrt hagyott maga után. Amit tett, azt nem kötelességből tette, hanem mások javát szolgálva, azért, mert mindez saját személyes szívügye volt. Megpróbálunk méltóak maradni eszményéhez.

Nyugodjék békében.

 

Dr. Gaál István

egyetemi tanár,

a KLTE Baráti Körének elnöke