Szükséges tudnivalók az utazáshoz

 

Indulás: 2019. július 3. szerda, reggel 4.30 órakor, Debrecenben az egyetemi Főépület melletti, sorompón kívüli parkoló, a Főépülettel szemben állva a bal oldalon. A csomagok bepakolása céljából 15 perccel előbb célszerű érkezni. A buszban a menetirány szerinti jobb oldalon az első két sort (4 ülés) kérjük az idegenvezetőnek és a csoport vezetőnek szabadon hagyni. Remélem, hogy előzetes helyfoglalás nélkül is sikerül majd mindenkinek megfelelő helyet elfoglalnia a buszon. A hogy mondani szokták: a busz minden ülőhelye ugyanoda fog utazni.

A csoportot vezeti: Gaál István, idegenvezető: Brogyányi Mihály

Biztosítás: Mindenkinek kötelező július 3-7 időtartamra külföldre is érvényes betegség-baleset-poggyász biztosítást váltania. Erről mindenkinek magának kell gondoskodnia (EUB, Allianz stb). A buszon orvos nem utazik. Folyamatosan ügyeljünk értéktárgyainkra, ez egy forgalmas nagyvárosban még inkább fontos.

Okmányok: feltétlenül szükséges az érvényes útiokmány (útlevél vagy személyi igazolvány, mindenki azt hozza, aminek a számát megadta előzőleg)

Valuta: Az idő legnagyobb részét Csehországban töltjük el (cseh korona). Oda és visszafelé is végigutazzuk Magyarországot (Ft). Odafelé Szlovákián át érkezünk Csehországba, visszafelé Ausztrián át jövük Csehországból haza Magyarországra (EUR). Célszerű mindegyik valutából szükséges mennyiséget tartani, ami elegendő a  megállók alkalmával üdítő/kávé vásárlására, WC használati díjra. A szokások szerint a déli étkezéseket mindenki maga fedezi (szendvics, gyorsbüfé, étterem, ízlés szerint). Javasolt fejenként kb 15-20eFt-ot átváltani cseh koronára. (Persze sok helyen kártyával is lehet fizetni.)

Utazás: Debrecentől Prágáig majd 800 km az út. Közben természetesen többször (kb kétóránként) megáll a busz, már útközben is több látnivalóban lesz részünk. A megállókat feltétlen használjuk ki arra, hogy megmozgassuk tagjainkat.

Idegenvezető: Brogyányi Mihály, Pozsonyban fog a csoporthoz csatlakozni és visszafelé is az út jó részén velünk lesz.

Látnivalók: a kirándulás programját részletesen megterveztük, ehhez kalkuláltuk az időt és a költségeket is. Mindezek miatt fontos, hogy végig kövessük a tervet, ad-hoc kívánságnak nem tudunk eleget tenni. A látnivalók egy részét néhányan már látták, reméljük nekik is szép élményt fog jelenteni a nevezetességek viszontlátása.

Szállás: minden éjszakát Prágában, a Hotel International Prague szállodában fogunk tölteni. (Koulova 15 | 160 00 Praha 6 | Czech Republic, Tel +420 296 537 177 , https://youtu.be/8EoAYvDR1xk, www.internationalprague.cz .

Étkezések: hozzunk útravalót az első napra. Vacsorát már a szállodában fogunk kapni. A többi napokon reggelit és vacsorát a hotelben kapunk.  A napközbeni étkezésről/ebédről magunk gondoskodunk. A várható melegre tekintettel nagyon fontos, hogy mindig legyen nálunk elegendő víz/innivaló. Fogunk alkalmat keríteni arra, hogy saját útravaló készleteinket feltötlsük egy-egy üzletnél megállva. Naponta 1-1 db fél literes ásványvizet tudunk majd adni mindenkinek a buszban tárolt készletből.

Ruházat: Júliusra meleget várunk, de az időjárás kiszámíthatatlan. Fel kell készülni egy-egy kisebb esőre. Ezért a könnyű ruhák és kényelmes cipő mellett esőkabát/esernyő és néhány melegebb darab is szükséges.

Csoport: Nagyon fontos, hogy a csoport mindig maradjon együtt.

Audioguide: A korábbi kirándulások kedvező tapasztalatai alapján bérlünk audioguide készletet. Ez lehetővé teszi, hogy zajosabb helyeken is jól halljuk az idegenvezetőt, ez egy nagyvárosban még sokkal fontosabb. Mindenki meg fogja kapni a készüléket és a fülhallgatót. A fülhallgatót utólag nem kell visszaadni, a készüléket igen, ügyeljünk az épségére. A készülék elemmel működik, az elemnek mind az öt napra ki kell tartania, ezért fontos, hogy kapcsoljuk ki, ha nem használjuk. A készülék jelzi az elem erősségét. (Nagyon gyenge elem esetén adunk csere elemet). Be tudjuk állítani a hangerőt. Városnézés, közös programok közben azonban feltétlenül használjuk, mert a látványosságok ismertetése mellett fontos szervezési információkat is ezen keresztül tudunk meg.

Belépők: a kiállítás belépők árát a befizetett pénzekből fedezzük.

Érkezés: vasárnap a késő esti órákban